Energie.

De provincie speelt een grote rol in de energietransitie. Tot 2050 is de grote uitdaging om ons energiesysteem volledig te voorzien van duurzame energiebronnen. Brabant kan hier een grote rol in spelen als innovatieve provincie. De VVD wil inzetten op de meest duurzame vormen van energieopwekking die tegelijkertijd ook een economische kans bieden en de steeds oplopende prijzen kunnen laten dalen. Zo zorgen we op een slimme manier voor een duurzaam energiesysteem, welke niet te veel druk legt op onze schaarse ruimte.

Energie (transport)  

Een van de grootste opgaven waar we voor staan in Brabant is de wijze waarop we onze energie opwekken en de manier waarop we onze huizen verwarmen. De huidige periode laat zien dat door instabiliteit in de wereld onze gasvoorziening onder druk komt te staan. We zullen dus minder afhankelijk moeten worden van het buitenland in onze energievoorziening. Tegelijkertijd zien we dat onze elektriciteitsnetwerken de steeds toenemende vraag naar elektriciteit niet meer aan kunnen en zien we dat de druk op ons landschap en op onze inwoners toeneemt. Iedereen ziet dat er meer transportcapaciteit voor elektriciteit nodig is, maar de maatschappelijke weerstand tegen de locaties van nieuwe hoogspanningslijnen is steeds groter geworden. 

De VVD is van mening dat de opgave naar een nieuwe manier van energievoorziening samen kan gaan met zowel een economische kans door middel van innovaties en lagere lasten voor onze inwoners. Daarom willen we op een verantwoorde en realistische manier ambitieus deze uitdaging oppakken. 

Kernenergie en waterstof 

De VVD kiest voor de opwek van energie voor innovaties op het gebied van kernenergie en waterstof. Deze twee technieken hebben zich in het verleden al bewezen, zijn veiliger en goedkoper dan de alternatieven en leggen weinig druk op onze omgeving. Daarom moet de provincie verder investeren in de komst van zogenaamde SMR reactoren (Small Nuclear Reactor) naar Brabant. Het gaat hierbij om kleinschalige vormen van kernenergie die op wijkniveau of op een individueel bedrijventerrein aangesloten kunnen worden. 

Daarbij moet het makkelijker gemaakt worden om een eigen decentrale energievoorziening op te zetten, waarbij overcapaciteit tussen bedrijven onderling geleverd kan worden zonder tussenkomst van het elektriciteitsnet. De innovaties met betrekking tot waterstof gaan snel. Er zijn plannen vanuit de landelijke overheid om een buisleiding aan te leggen van de Rotterdamse haven naar Chemelot in Limburg. De Brabantse VVD wil dat deze buisleidingen, die door Brabant gaan lopen, niet aangelegd worden zonder vertakkingen naar onze industrieterreinen in Brabant, zoals rondom Veghel.  

Zon en wind 

De VVD wil dat de Provinciale zonneladder streng gehandhaafd wordt, waardoor er alleen als laatste redmiddel nog zonnepanelen op vruchtbare (landbouw)grond komen. De VVD kiest er liever voor om zonnepanelen te leggen op daken en op gronden die niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Waar het gaat om windmolens op land is de VVD helder: Wij willen Brabant niet volbouwen met honderden windmolens en zijn kritisch tegenover de komst van extra windmolens op land als er niet voldaan wordt aan lokaal eigenaarschap en er onvoldoende draagvlak is onder de inwoners in het gebied. In de volgende fase van de Regionale Energiestrategieën moet meer aandacht komen voor decentrale energiesystemen, waterstof en kernenergie. 

Besparing en opslag 

Naast de opwek van energie, spelen nog twee zaken een belangrijke rol waar het gaat om het energievraagstuk, namelijk energiebesparing en opslag van energie. We willen daarom innovaties met betrekking tot opslag van energie en warmte bijvoorbeeld door middel van batterijen verder ondersteunen. Deze technieken moeten snel op grootschalige manier voor bedrijven, maar ook kleinschaliger voor onze inwoners beschikbaar en betaalbaar worden. 

Tegelijkertijd is het belangrijk om ook energie te besparen, alles wat je niet verbruikt hoef je namelijk ook niet op te wekken. Als provincie willen we hierin het goede voorbeeld geven door plannen te maken op het gebied van lichtvervuiling. 

Benieuwd naar het hele verkiezingsprogramma? Lees hem hieronder!