Natuur, water en milieu.

In Brabant is het goed wonen werken en genieten, én Brabant staat bekend als een groene en innovatieve provincie. Veel Brabanders hebben op loop- of fietsafstand een mooi stukje natuur of platteland waar zij met veel liefde gaan wandelen, fietsen of op een andere manier recreëren. Iets dat we koesteren, maar waar we als provincie ook zuinig op moeten zijn.

Natuur 

Natuur is recreatie en genieten. Daarom wil de VVD ruim kansen bieden aan ondernemers die mooie ideeën hebben met betrekking tot recreatie en toerisme, vanzelfsprekend in balans met de natuur. Zo verbinden we economie en natuur, zorgen we ervoor dat onze inwoners kunnen genieten en draagt het bij aan het vestigingsklimaat van Brabant.  

Natuurbeleid is een van de grootste kerntaken van de provincie. Elk jaar gaat er een enorm bedrag naar natuur- en landschapsbeheer in Brabant. Om dit geld op een goede en effectieve manier uit te geven, is heldere prioritering in het beleid noodzakelijk. Vanuit de landelijke overheid hebben de provincies een enorme taakstelling waar het gaat om zowel herstel van Natura2000 gebieden als om het aanleggen van het Natuur Netwerk Brabant. De Brabantse VVD vindt dat er een keuze gemaakt moet worden in de prioriteiten: gaan we eerst voor meer kwalitatieve natuur, of gaan we eerst voor meer natuurgebieden met de daarbij komende juridische beperkingen. 

De VVD pleit ervoor om ons allereerst te richten op de kwaliteit van onze bestaande natuurgebieden en op natuurherstel in Natura2000 gebieden, zodat economische ontwikkelingen en het bouwen van woningen makkelijker mogelijk blijven en Brabant niet op slot gaat. 

Mede daarom mogen er wat de Brabantse VVD betreft geen extra Natura2000 gebieden in Brabant bijkomen. De VVD dat er scherp gekeken wordt naar de staat van onze Brabantse natuur. Het is nu nog vaak onduidelijk welke plant- en diersoorten er voorkomen in onze natuur, terwijl er veel geld gaat naar het herstellen en behouden van deze flora en fauna. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk in alle Natura2000 gebieden in Brabant een nulmeting te doen, zodat we precies weten welke (beschermde en stikstofgevoelige) flora en fauna er in de natuur voorkomen en waar we effectief onze inspanningen gaan doen om deze te behouden.  

Natuur bestaat wat de VVD betreft niet alleen de grote natuurgebieden die we in Brabant kennen. Natuur wordt namelijk in de stedelijke omgeving ook steeds belangrijker, om de steden te verkoelen en beter aan wateropslag te kunnen doen. De VVD wil dan ook dat er makkelijker natuurmiddelen aangewend kunnen worden om groen in steden te creëren. 
  
Water 
De zomers worden steeds heter en de droge periodes steeds  langer. Daarom is het van groot belang om ons water op een goede manier op te slaan. 

Dit doen we door te kijken naar slimme oplossingen voor opslag van water op een grootschalige manier en door ervoor te zorgen dat er meer groen en verkoeling komt in onze steden en dorpen. Samen met gemeenten en waterschappen pakken we de taak op om ervoor te zorgen dat we zowel droge voeten houden 
als ook voldoende water hebben. De provincie speelt een belangrijke rol in grote waterprojecten in Brabant, zoals de ruimte voor de rivier. 

In 2027 moeten alle wateren in de provincie voldoen aan de kaderrichtlijn water. De komende jaren gaan we op een realistische en haalbare manier kijken hoe we deze doelstellingen kunnen gaan halen. De Brabantse VVD vindt het belangrijk de doelstellingen te bezien in het licht van waterveiligheid en waterzekerheid. Er moet voldoende zoet water voor onze inwoners en bedrijven beschikbaar blijven en dit water moet schoon en veilig zijn.

Veel gemeenten beslissen zelf over ruimtelijke plannen met betrekking tot bijvoorbeeld onderwijs en sport. Dat soort projecten leent zich soms goed voor slimme ingrepen die kunnen bijdragen aan waterbuffering of koelte. Waterschappen en de provincie kunnen hier vanuit hun perspectief en expertise meer aandacht of stimulans voor genereren. 

Milieu 
Een schoon, gezond en veilig milieu is een van de randvoorwaarden voor onze inwoners om een goed en fijn
leven te hebben in Brabant. Het is daarom belangrijk om te voldoen aan de wettelijke normen en de landelijke doelstellingen uit het Schone Lucht Akkoord (SLA). We volgen de landelijke wettelijke normen waar het gaat om (potentieel) zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en stimuleren inwoners en bedrijven om het beter te doen dan deze normen. Daarnaast zorgen we dat de best beschikbare technieken worden toegepast, innovatie wordt gestimuleerd en vergoten we het inzicht en bewustwording bij inwoners, bedrijven en gemeenten. 
 
Door de schaarse ruimte in Brabant komen woningen steeds dichter bij (potentieel) gevaarlijke stoffen. Niet alleen met het transport over water of spoor, maar ook bij industrieterreinen. Het is daarom belangrijk om overlast zo veel mogelijk te beperken en te kijken naar alternatieven voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, door bijvoorbeeld buisleidingen. 

Gebiedsgericht 
Op verschillende plekken in Brabant komen veel grote opgaven bij elkaar. We zitten niet stil en pakken deze opgaven stevig aan. Dat doen we gebiedsgericht, in gesprek met alle belanghebbenden in het gebied en in samenwerking met lokale overheden. Samen met hen bekijken we in de breedte wat er nodig is in het gebied en hoe we dit kunnen bereiken. Dat is hard nodig, niet alleen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren, maar ook om Brabant open te houden. Zonder het aanpakken van deze gebieden liggen bijvoorbeeld het bouwen van woningen en het aanleggen van wegen stil. 

Een stevige aanpak vraag om duidelijke doelen vanuit Den Haag. Op dit moment is hier nog veel onduidelijkheid over, zeker als het gaat om stikstof. Wij blijven de Rijksoverheid dan ook oproepen om duidelijke en haalbare doelen te stellen en voldoende instrumentarium en vooral ook geld ter beschikking te stellen om deze doelen ook te bereiken. Aan de hand daarvan kunnen wij als provincie aan de slag met maatwerk in onze gebieden. 

Als VVD zetten wij in op een doelmatige en effectieve besteding van provinciale middelen. Dat betekent dat we 
onze middelen inzetten om de doelen te behalen en Brabant open te houden. Daarbij is er geen ruimte voor zaken die niet direct bijdragen aan de doelen. 

Onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak is ook het terugbrengen van de stikstofneerslag op deze gebieden. Als Brabant lopen we gelukkig voorop, doordat wij in 2017 beleid zijn gaan voeren om de verduurzaming van de landbouw vorm te geven. In 2019 is Brabant, onder aanvoering van de VVD, al begonnen zijn met haar eigen ontwikkelaanpak stikstof: een brede aanpak waarin we samenwerken met de industrie, mobiliteit en de agrarische sector om de neerslag van stikstof op natuur te beperken. Deze aanpak zetten wij voort, waarbij alle sectoren een evenredige bijdrage leveren aan de oplossing van de stikstofproblematiek. 

Wanneer we specifiek kijken naar de stikstofproblematiek, zien we dat er veel hardwerkende ondernemende agrariërs zijn met een bedrijf dat toekomst heeft. We zetten daarom stevig in op het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologieën, zodat we deze bedrijven stimuleren om hun bedrijf op een duurzame manier voort te zetten. Dit doen we ook door ruimte te geven voor pilots met proefstalsystemen of voer- en managementmaatregelen wanneer deze zorgen voor een verlaging van de stikstofuitstoot. Het is goed om te zien dat, in aanloop naar de doelen die we al hebben gesteld voor de agrarische sector om op 1 januari 2024* verduurzaamd te zijn,  een heleboel Brabantse agrarische bedrijven hierin al stappen hebben gezet. Weer een voorbeeld van hoe we in Brabant voorop lopen. 

Wat de VVD betreft het uitkopen van agrarische ondernemingen een allerlaatste redmiddel. Waar boeren 
willen stoppen, verplaatsen of andere activiteiten willen ontplooien, ondersteunen we dat. 

*Provinciale Staten heeft op 16 december na een motie van de VVD besloten deze datum te verplaatsen naar 1 juli 2024.
  
Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) 
De omgevingsdiensten in Brabant verrichten goed en belangrijk werk. We zien dat de druk op de leefomgeving toeneemt en het is van belang daar de VTH taken goed op in te richten. Door middel van innovaties, data en digitale middelen kan toezicht efficiënter vormgegeven worden. Ook kan daardoor meer risicogericht toezicht plaatsvinden, waardoor middelen en mensen effectief ingezet worden en de kosten voor onze inwoners en bedrijven zo laag mogelijk zijn. De VVD wil dat er onderzocht wordt of er gewerkt kan worden met retributies bij hercontroles van bedrijven, zodat bedrijven gestimuleerd worden om hun zaken op orde te hebben en naleving van regels wordt bevorderd. 

Benieuwd naar het hele verkiezingsprogramma? Lees hem hieronder!