Cultuur, sport en vrijetijdsbesteding.

Cultuur, sport, erfgoed en vrijetijdsbesteding zijn van groot belang voor Brabant: bepalend voor het welzijn van alle Brabanders, van grote invloed op de aantrekkelijkheid van het vestigingsklimaat voor bedrijven, een grote kans om nieuwe Brabanders snel en goed op te nemen in ons midden. Want Brabant gaat over haar inwoners. Brabander kan je worden. Dat was vroeger zo, is nu zo en moet in de toekomst zo blijven.

Sport 

We stimuleren de betrokkenheid van alle Brabanders bij cultuur, sport, erfgoed en vrijetijdsbesteding, zeker ook omdat hun talenten onontbeerlijk zijn voor onze toekomst. In Brabant is er natuurlijk ontzettend veel topsport te vinden: denk aan hockey, wielrennen, zwemsport. De talenten stromen via de lokale verenigingen door naar die topsport. Die lokale verenigingen worden ondersteund door de gemeenten, de provincie investeert in een topsportklimaat - ook voor mindervaliden - zodat die talenten kunnen doorstoten naar de top. Op deze manier kunnen de sporters hun talenten verder ontwikkelen. Incidenteel investeert de provincie in topsportfaciliteiten en helpen we bij het mogelijk maken van top-evenementen. Zo creëren we voorbeelden en helden in sport en cultuur en bereiken en activeren via die voorbeelden en helden heel veel Brabanders. Hiermee houden we een breed sportveld, als sterk fundament van onze top.  je worden. Dat was vroeger zo, is nu zo en moet in de toekomst zo blijven. 

Vrijetijd 

Er zijn forse stappen gezet in het verstevigen van de Brabantse vrijetijdseconomie. Veel Brabanders verdienen daar dan ook hun boterham mee. Denk aan de horeca, de evenementen, recreatieve fiets- en wandelroutes en fantastische parken als de Efteling en de Beekse Bergen. Daarnaast is de vrijetijdseconomie ook een belangrijke pijler voor het goede leven in Brabant. Een stevige vrijetijdseconomie trekt nieuwkomers naar onze provincie, maar zorgt er ook voor dat onze huidige inwoners graag in de provincie blijven. Kortom, een goede vrijetijdseconomie draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Brabant. 

Erfgoed 

Erfgoed laat zien waar we vandaan komen, innovatie waar we naar toe gaan. We koesteren ons erfgoed omdat dat bepalend is voor onze identiteit, en omarmen innovatie omdat de Brabanders van morgen onze toekomst zijn. Daarom bouwen we op het fundament van onze talenten, stimuleren de topinstituten en committeren ons voor de lange termijn. We zijn bijvoorbeeld goed in design, podiumkunsten en hippische sport en bouwen hierop voort. We vragen visie en innovatiekracht van deze spelers, zodat Brabant op deze gebieden aan de top blijft. Het behoud van het materiële erfgoed kan alleen door een actuele visie op het gebruik ervan: duurzaam, klimaatneutraal, relevant voor de Brabanders van morgen. We stimuleren innovatie om ons erfgoed te behouden.  

Brabant is rijk aan erfgoed, van archeologische vondsten, eeuwenoude religieuze gebouwen, historische binnensteden, kastelen, landgoederen en oorlogsmonumenten, tot industrieel erfgoed. Ze vertellen allemaal een deel van onze geschiedenis en onze unieke Brabantse identiteit. Aan de hand van deze verhalen en historische culturele helden die ons erfgoed tot leven brengen kunnen we onze geschiedenis vertellen en tevens overdragen aan nieuwe generaties. Hierin kunnen ook de opgaven van deze tijd, zoals de overgang naar duurzame energie en de veranderingen van het Brabantse landschap en economische activiteiten, een plaats krijgen. 

De provincie moet een rol blijven spelen bij cultureel erfgoed en monumentenzorg. Dit is niet alleen van belang voor het behouden van het aangenaam leefklimaat in Brabant, maar ook voor het stimuleren van toerisme en het scheppen van een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en expats. Daarbij willen we wel voorkomen dat een monumentale status het erfgoed ‘op slot’ zet, waardoor geen enkele ontwikkeling meer mogelijk is en het behoud in feite in de weg wordt gestaan. De provincie speelt een aanjagende rol bij opnemen van erfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, (Eu)regionale samenwerkingsverbanden en een internationale museumjaarkaart. 

Cultuur 

De VVD omarmt het rijke culturele aanbod dat Brabant heeft. Culturele instellingen moeten verder worden gestimuleerd om zelf omzet te genereren op basis van draagvlak, zodat de Brabanders zelf het culturele aanbod bepalen en niet de overheid. De samenwerking tussen het culturele leefklimaat en de private sector en grote bedrijven is hierbij cruciaal, en wat ons betreft leidend. In de uitvoering van ons beleid ondersteunen we alleen initiatieven die ook uit de private sector (particulieren / bedrijven) financieel ondersteuning ontvangen. We investeren liever dan dat we subsidiëren, zodat we een onze middelen terugkerend kunnen blijven inzetten en dezelfde doelstellingen en belangen hebben als de partijen waarin we investeren. Door bundelen van initiatieven rond een thema streeft de provincie naar het realiseren van vele grotere Rijks- en Europese bijdragen aan onze topinstituten. 

Benieuwd naar het hele verkiezingsprogramma? Lees hem hieronder!