Economie, onderwijs en arbeidsmarkt.

Brabant is de meest succesvolle en innovatieve economie van Nederland. Maar Brabant staat, net als de rest van Nederland, ook voor grote maatschappelijke en economische opgaven. We gaan een aantal transities tegemoet die onze economie beïnvloeden. De VVD wil Brabant openhouden. Dat betekent dat we moeten kunnen blijven bouwen, bedrijven de ruimte krijgen en nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd. Daarom is de provincie belangrijker dan ooit. Grote opgaven vragen om een aanpak op grotere schaal. Gemeenten kunnen het niet alleen.

Stedelijk Netwerk Brabant 

De stedelijke gebieden in Brabant vormen samen met alle dorpen een sterk stedelijk netwerk. Een prachtige balans tussen het platteland, de weidse natuur en de sterke steden; ‘Ons Brabant’. De VVD wil dat de belangrijkste economische motor van Nederland de komende jaren duurzaam blijft groeien. Duurzame groei is essentieel om de economische en maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan te kunnen realiseren. Door het succes van de Brabantse economie lopen we immers ook tegen beperkingen aan. Economische groei moet samengaan met een gezond leefklimaat.  

Het Brabantse Ecosysteem 

Brabant betekent samenwerken. Ondernemers weten dat als geen ander en moeten zich kunnen richten op hun bedrijf. De overheid heeft volgens de VVD vooral een faciliterende en soms aanjagende rol. Dit laatste doet de provincie bij regio- overstijgende projecten en samenwerkingen. Denk aan de combinatie van high tech en landbouw/agrifood/biobased. 

Brabant kent verschillende inhoudelijke of gebiedsgerichte samenwerkingen in de provincie , het Brabantse ecosysteem. Campussen en innovatiedistricten spelen hier een grote rol in. De VVD wil dat de provincie zich enkel inzet voor initiatieven in sectoren met een hoge toegevoegde waarde voor de Brabantse economie. Dus daar waar we echt onderscheidend zijn. 

Drie regionale ontwikkelingsmaatschappijen binnen Brabant (REWIN, Brainport en Midpoint) werken hieraan en worden verbonden door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). De VVD ziet een grotere rol weggelegd voor de BOM om enerzijds versnippering tegen te gaan en kansen van cross-overs tussen sectoren te benutten. Anderzijds moet Brabant een nog grotere slagkracht richting Den Haag en Brussel krijgen. Structureel meer geld van het Rijk en de Europese Unie zijn essentieel voor een duurzame groei van Brabant. 

De focus van deze zogenaamde Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROMs) moet zich volgens de VVD richten op het versnellen van bestaande en nieuwe, strategische, (publiek-)private initiatieven binnen de focus sectoren en technologieën van Brabant. Daarnaast ziet de VVD een rol voor de provincie in de financiering van risicovolle technologische start- en scaleups. Deze bedrijven vormen een groot deel van ons toekomstig verdienvermogen, maar kunnen vaak door een gebrek aan risicokapitaal niet doorbreken.

De VVD kiest dan wel voor investeren in plaats van subsidiëren. Publiek geld samen met privaat geld steken in kansrijke impact ondernemingen die nieuwe oplossingen ontwikkelen in gebieden als High Tech, Artificial Intelligence, Data Science, Photonics, Klimaattechnologie, Agrifood/Biobased en Eiwittransitie. Goede investeringen renderen en daarmee doorlopend worden ingezet. 

De Techhub van Europa 

Brabant creëert de ideale voedingsbodem voor de vestiging van technologiebedrijven. Artifial Intelligence, deep learning, machine learning en biomedische wetenschappen zijn daarbij speerpunten. De provincie zet in op het ontwikkelen en verbreden van Brainport Regio Eindhoven als dé techhub in Europa. Dit niet alleen gaan roepen, maar ook waar gaan maken. Brabant wil onbetwiste koploper worden in Europa op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Brabant zet in op de vestiging van mondiale productiecapaciteit van computerchips. Forse investeringen in lokale universiteiten, talent van eigen kweek en open grenzen voor kenniswerkers dragen bij aan het succes. De provincie is bereid om op basis van transparante criteria te participeren in veelbelovende risicodragende projecten die bijdragen aan het realiseren van deze doelstellingen. 

Veehouderij & Landbouw  

Boeren zijn altijd belangrijk geweest in onze provincie en zullen dat ook altijd blijven. Boeren zijn ondernemers. Ondernemen is dynamisch en vereist visie en flexibiliteit. Duidelijk en consistent lange termijn overheidsbeleid, waarin ondernemers de kans krijgen zich tijdig aan te passen, is hierbij van belang. De provinciale visie op het agrarische bedrijf in Brabant is essentieel. Toe naar kwalitatief hoogwaardige, herkenbare, lekkere en gezonde producten van Brabantse bodem tegen eerlijke prijzen voor de Brabantse boeren. Ook moet de provincie zich hard maken voor het versoepelen en versnellen van de regels rond alternatieve aanwendingen van boerenbedrijven. Daar waar boeren de keuze maken het roer om te gooien en zicht te richten op andere sectoren zoals vrijetijdsbesteding en zorg, moeten we als provincie meedenken waar maar kan. 

Talentontwikkeling/Onderwijs 

Brabant heeft twee universiteiten en vele hogescholen die het goed doen. Dit vormingskader is essentieel en een zaak van de rijksoverheid. Aandacht voor technisch onderwijs op MBO-niveau blijft nodig. Dit zijn de mensen die het daadwerkelijk 'maken' in Brabant. De mensen die handen uit de mouwen steken. En of het nu gaat om jongeren in opleiding of ouderen die omscholen, om bestaande of nieuwe Brabanders, we hebben veel handen nodig om de economische potentie van Brabant verder te ontwikkelen. En als dat lukt straalt dat af naar vele andere maatschappelijke vlakken zoals sport, cultuur, kunst, vrijetijdsbesteding, natuur, zorg en onderwijs.

Daarom moet de provincie samen met het Brabantse bedrijfsleven een grote en langdurige campagne opzetten om het technisch MBO onderwijs bij leerlingen op basisscholen geliefd te maken. In samenwerking met het Brabantse bedrijfsleven moet het MBO onderwijsprogramma worden afgestemd op de behoeften van de bedrijven in Brabant. 

Arbeidsmarkt  

Brabant een magneet voor nationaal en internationaal talent. Dat geldt voor alle sectoren met een heldere focus op nieuwe technologie. Onze provincie biedt een zeer aantrekkelijk woon- en studieklimaat voor binnen- en buitenlandse talenten om hier te komen leven en studeren. Het helpen creëren van woonruimte voor studenten is wat de VVD betreft dan ook een belangrijk speerpunt. En wat de VVD betreft komen studenten tijdens hun studie al in contact met een breed scala aan Brabantse bedrijven om te ervaren hoe zij zich daar kunnen ontplooien. Op die manier willen wij ervoor zorgen dat talent niet alleen naar Brabant komt, maar ook in Brabant blijft. Initiatieven om een eigen bedrijf te starten worden omarmd en waar nodig en mogelijk ondersteund. Het onderdeel 'Entrepreneurship' in het HO-pact is belangrijk. Als provincie blijven we dit steunen en helpen we bij de koppeling tussen dit ondernemerschap en het bestaande bedrijfsleven. 

Brabant zal nog meer gaan investeren in het verbinden van onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en Brabants talent van nationale of internationale origine. De provincie ondersteunt het creëren van scholingsmogelijkheden voor werknemers om steeds weer te werken aan eigen ontwikkeling. 

Om deze voortdurend aan te laten sluiten qua kennis en vaardigheden bij de economie voor de economie van morgen. Daarbij is zowel aandacht voor de innovatie ideeën van knappe koppen, maar ook voor de gouden handjes die het in de praktijk moeten gaan doen. 

Benieuwd naar het hele verkiezingsprogramma? Lees hem hieronder!