Wonen, bedrijven en ruimte.

Brabant is een fijne plek om te wonen, te werken en te leven. We zijn een provincie met een sterke en innovatieve economie vol carrièrekansen, gezelligheid en veel creatief en cultureel aanbod. Dat willen we graag zo houden.

Wonen

Dit klinkt prachtig, maar de ruimte in Brabant staat onder druk. De vraag naar zowel voldoende woonruimte als naar de juiste woonruimte sluit niet meer aan bij het aanbod.

VVD Brabant wil meer betaalbare woningen voor de gewone Brabander die nu niet terecht kan in het huidige aanbod. Denk aan studenten, starters of alleenstaanden. De provincie moet dit aanbod aanjagen en faciliteren. Tevens moet de provincie de brede ruimtelijke kwaliteit van het Brabantse landschap bewaken. Dit betekent dat we samen met gemeenten zowel kijken naar het gewenste aantal nieuwe woningen evenals de juiste doelgroep. Bouwen we voor de juiste mensen, met de juiste aandacht voor de omgeving en zorgen we daadwerkelijk voor een toevoeging waar we trots op kunnen zijn. We zien dat de maatschappij zich steeds sneller ontwikkelt en dat de manier waarop we huizen bouwen hier niet altijd meer bij aan sluit. Er is al langer sprake van een noodzakelijke 'flexibilisering' in ons woonaanbod. Woningen die meebewegen met de behoefte van de bewoner. Er zijn tal van prachtige duurzame modulaire bouwvormen ontwikkeld. Ook in Brabant. 

Deze innovaties vormen een belangrijke sleutel om de doelgroep die nu klem zit wel snel te kunnen voorzien van een passende woning. Hier kan de provincie belangrijke rol spelen als aanjager. Niet enkel via het stimuleren van deze nieuwe markt, maar ook zeker door hier zelf het voortouw in te nemen. Denk aan het formeren van een provinciale 'vliegende brigade' die gemeenten kan ondersteunen met kennis over innovatieve nieuwe bouwvormen, maar ook met de toch vaak te lang slepende ruimtelijke procedures en vergunningverlening.

We zoeken graag mee naar extra ruimte. Bij complexe binnenstedelijke transformaties moeten we gemeenten blijven bijstaan met kennis en kunde. Waar nodig en verantwoord is wat de VVD betreft ook een aanjagende participatie in deze ontwikkeling een optie.

Waar gemeenten de nek uitsteken voor goede, maar soms moeilijke plannen, verdienen ze een provincie die de kar mee wil trekken en er niet achter hangt. We moeten ook verder durven kijken dan enkel de binnenstedelijke ruimte. De woonbehoefte (denk aan grondgebonden woningen) dwingt ons ook te kijken naar uitleglocaties buiten het reeds bebouwde gebied. Dit vraagt natuurlijk een zorgvuldige overweging, maar ook een zekere lenigheid in alle belemmeringen rondom stikstof, Pfas, etc. Daar waar gemeenten worstelen, helpen we graag mee door de inbreng van kennis en ondersteuning. We doen het immers samen.

Bedrijven

Brabant is niet alleen in trek bij mensen die er willen wonen, maar ook vinden steeds meer bedrijven de weg naar deze belangrijke economische motor van Nederland. Ook hier begint het te kraken en piepen. De ruimte die we bieden, moeten we vooral bieden aan de bedrijven waar de Brabander iets aan heeft, die op een duurzame wijze omgaan met grondstoffen, een bijdrage leveren aan de economie en verbonden zijn met het onderwijs. Hierbij kijken we bijvoorbeeld kritisch naar de vestiging van grootschalige logistiek. Geen wildgroei meer, maar enkel daar waar het past/ klopt.

In de strijd om schaarse ruimte roept de VVD op tot multifunctioneel ruimtegebruik. Voor alle bestemmingen, maar zeker voor bedrijven. De VVD wil dat we iedere vierkante meter bedrijfsterrein optimaal benutten. Een dak van een bedrijvencomplex leent zich bijvoorbeeld vaak uitstekend om energie op te wekken. We gaan op zoek naar en ondersteunen innovatieve, creatieve ideeën om deze ruimte optimaal te benutten.

Juist als provincie kunnen wij (mede vanuit de BOM) de regio's ondersteunen bij deze combinatie van inhoudelijke en ruimtelijke programmering. Door de schaarse ruimte in Brabant komen woningen steeds dichter bij bestaande bedrijventerreinen. Waaronder die met (potentieel) gevaarlijke stoffen. 

Hier moeten we zorgvuldig mee omgaan. We moeten voorkomen dat bedrijven(terreinen) in de verdrukking komen. Ook het transport van gevaarlijke stoffen vraagt aandacht. Nieuwe vervoersmethoden, zoals buisleidingen, vormen een veiliger alternatief binnen verstedelijkte gebieden.

Ruimte

Brabant is oorspronkelijk een fascinerend beekdal-landschap met tal van unieke gebieden. Wij zijn niet het 'vlakke land', maar kennen overal reliëf. Kenmerken die we al te lang lijken te zijn vergeten bij de inrichting van ons landschap. Bij het bouwen van woningen in nieuwe gebieden, het toevoegen van bedrijfslocaties of het ontwikkelen van sportieve of recreatieve 'parken' is het juist van belang om rekening te houden met de kenmerken van het landschap. Als provincie moeten we hier kritisch op zijn. Stedelijke uitbreiding? Niet in een stroomgebied, wel op de flanken. Sport of recreatie? Niet op schaarse ruimte die vrij is van wateroverlast. We zorgen dat iedere uitbreiding, inbreiding, bestemming of herbestemming in balans is ons landschap.


Benieuwd naar het hele verkiezingsprogramma? Lees hem hieronder!