Gedoogbeleid failliet: ruimte voor oplossingen drugscriminaliteit

De VVD-fractie heeft vrijdag ingestemd met een motie die in de toekomst experimenten met de regulering van cannabisteelt mogelijk maakt. Dit moet uitwijzen of regulering een oplossing kan zijn voor de grote drugsproblematiek in Brabant. Voor het zover is moet de Tweede Kamer beslissen dat die ruimte er komt.

Eerder deze week presenteerde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een rapport waarin het huidige gedoogbeleid failliet wordt verklaard.

Zoeken naar oplossingen
Vrijdag bespraken Provinciale Staten een voorstel om de ruimte te geven aan experimenten in Brabant met regulering. Fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen: “We zien hierin nog veel praktische moeilijkheden. Maar het gedoogbeleid stamt uit de jaren ’70 en is achterhaald, verbieden is onrealistisch. We moeten zoeken naar oplossingen in plaats van blijven hangen in oude dogma’s. Wanneer het Rijk hiervoor eerst de ruimte geeft, dan kan in Brabant gekeken worden of reguleren een potentiële oplossing is.”

Het rapport ‘Gedoogbeleid failliet. Cannabiswet nodig om misdaad aan te pakken' is als bijlage toegevoegd aan dit artikel.