Bestuursakkoord: ouderwetse rem van Brabants bestuur


Provinciale Staten bespraken vrijdag de uitwerking van het bestuursakkoord ‘Beweging in Brabant’. De VVD-fractie is tevreden, maar wil op sommige terreinen meer vaart maken. “De ouderwetse rem is van het Brabantse bestuur. Tijd voor stevige liberale vernieuwingen.”


Fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen vindt dat deze coalitie bij uitstek geschikt is om de vernieuwingen door te voeren. “Gedeputeerde Staten (GS) moeten dat momentum niet voorbij laten gaan en op een aantal terreinen een tandje bijzetten”, zei Van Gruijthuijsen.

Regionale benadering
De VVD-fractie wil dat de provincie gaat werken vanuit een meer regionale benadering. Hierbij moet worden gekeken naar de kansen en bedreigingen per regio. Van Gruijthuijsen: “We willen een visie zien van GS met een meer integrale, regionale benadering. De tijd dat de provincie fungeerde als pinautomaat is echt voorbij. Een nieuwe benadering is hard nodig voor de aanpak van toekomstige problemen als krimp en leegstand.”

Dienstverlening
Van Gruijthuijsen sprak ook de wens uit om vaart te maken met het toewerken naar een provincie als maatwerkorganisatie. “Naar buiten gerichte ambtenaren, dienstverlenend en klantgericht. Daar moeten we naartoe. Zo snel mogelijk. Dit komt de vergunningverlening, digitale dienstverlening en handhaving ten goede. Het levert niet alleen financiële winst op, maar ook tijd en waardering van inwoners en ondernemers.”

Verkeer
De doorstroming van verkeer blijft voor de VVD-fractie topprioriteit in de komende jaren. Smart mobility levert hier een belangrijke bijdrage aan. “Maar er mag geen taboe komen op de asfalteermachine”, benadrukte Van Gruijthuijsen. Desgevraagd bevestigde gedeputeerde Van der Maat (Mobiliteit) dit standpunt.

Taskforce
Van Gruijthuijsen riep GS ook op om met een evaluatie te komen van de Taskforce Brabant Zeeland. Eerder deze week werd bekend dat er vanuit Den Haag drie miljoen euro extra komt voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Zuid-Nederland. Het gevolg van een intensieve lobby van de Brabantse VVD in Den Haag. “Een goede stap. We blijven ons inzetten om de opbrengsten van de Taskforce te kunnen gaan inzetten voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit in de regio.”