Lobby heeft effect: 3 miljoen voor bestrijding criminaliteit Zuid-Nederland

De intensieve Brabantse VVD-lobby in Den Haag om meer geld te krijgen voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit werpt zijn vruchten af. Dinsdagmiddag werd bekend dat het kabinet drie miljoen euro extra uittrekt voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland.

De Statenfractie van de VVD in Brabant is al lange tijd bezig om meer middelen te krijgen uit Den Haag. Zo waren toenmalig Kamerlid Ard van der Steur (nu minister van Veiligheid en Justitie) en Ockje Tellegen vorig jaar op verzoek van de fractie op bezoek bij het RIEC in Oosterhout. Daar heeft huidig fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen namens de Statenfractie aangedrongen op actie vanuit Den Haag. Dit werpt nu zijn vruchten af.

‘Goede stap’
Van Gruijthuijsen is blij met de middelen. “Dit is een logische stap in de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit in Brabant en de rest van Zuid-Nederland. We hebben er hard voor gevochten bij Van der Steur. Vorig jaar was er financieel niet direct iets mogelijk. Maar de urgentie van het probleem is ook in Den Haag doorgedrongen. Dat is mooi.”

Vervolg
De Brabantse VVD is blij met de maatregelen, maar zit zeker niet stil. Van Gruijthuijsen: “De volgende stap is afspraken maken met Den Haag over de besteding van geld dat wordt afgepakt van bijvoorbeeld drugscriminelen. Wij willen het geld dat de Taskforce Brabant-Zeeland onttrekt uit de ‘zwarte economie’ direct in bestrijding van criminaliteit in de regio kunnen investeren. Daar blijven we ons verder hard voor maken.”