Kweekvlees is gewoon vlees.

Bij veel mensen leeft nog de gedachte dat kweekvlees duur is, in massa’s wordt geproduceerd en dat het in een lab gemaakt wordt. Het werkbezoek bij Crole in Sint-Oedenrode heeft deze mythes mogen wegnemen. Kweekvlees kan namelijk gewoon door jouw lokale boer geproduceerd worden. Als regelgeving dit toelaat.

Ons bezoek begon op de boerderij van Leon Crole vroeg in de ochtend. Hij investeert in de innovatie van kweekvlees en vertelde over het proces van het maken van kweekvlees. Want veel mensen denken dat kweekvlees in een petrischaaltje in een scheikundelab gemaakt moet worden. Echter is het een proces waar veel meer biologie bij komt kijken en door een lokale boer gedaan kan worden. Voor het maken van kweekvlees heb je namelijk weefsel van echte runderen nodig. Dit weefsel verkrijgt de boer door een biopt te nemen. En dit gebeurt net als bij bloedprikken, met een naald wordt dit uit het rund gehaald. Dit wordt verkregen onder verdoving en onder toezicht van een veearts. 

Uit één biopt kan uiteindelijk het vlees van 250 runderen gemaakt worden.  

En het mooie hiervan? Het rund hoeft voor dit vlees niet te overlijden en kan na deze biopt gewoon in de wei blijven staan. Na het verkrijgen van het weefsel door die biopt worden verschillende voedingsstoffen toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het weefsel gaat groeien en dat er uiteindelijk écht vlees geproduceerd wordt. Geschikt voor de consument. 

Maar daarvoor zijn nog een aantal stappen nodig in regelgeving. En dat is waarvoor de VVD Brabant zich in kan zetten. Wij ondersteunen deze innovatie namelijk. Vlees dat beter is voor het dier én voor het milieu. Daar worden we blij van. We zullen ons daarom ook de komende tijd hard maken voor ontwikkeling van ons stukje kweekvlees op het bord, van een boer uit jouw eigen regio.