Spreektekst Walter Manders "Hollandse Waterlinies"


In januari 2019 is er een aanvraag ingediend bij UNESCO om de Hollandse Waterlinies te nomineren als werelderfgoed. Dit betekent dat in dit jaar, 2020, het werelderfgoed comité zal gaan beslissen of de Hollandse waterlinies de status van werelderfgoed gaat krijgen. Dit toekomstige werelderfgoed loopt door 4 provincies. Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. En is dan ook het grootste Rijks-monument wat we in Nederland hebben. Omdat het door 4 provincies loopt is een goede gezamenlijke regie van groot belang. 

 

Dit voorstel maakt het mogelijk dat GS over kan gaan tot het oprichten van  “Gemeenschappelijk orgaan Hollandse Waterlinies”.  Om op deze manier in goed overleg met de 4 provincies de regie te nemen om het erfgoed goed te beschermen. Toekenning van de UNESCO wereld erfgoed status zal een impuls geven aan de bekendheid. Wat weer als positief resultaat heeft dat er meer internationaal toerisme ontstaat.

 

Als we dit voorstel aannemen dan sorteren we voor om na het verkrijgen van de erfgoed status direct aan de slag te kunnen. Alles staat dan klaar. Er is dan 1 organisatie die direct aan de slag kan.  Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de Hollandse Waterlinies. Het zal u duidelijk zijn dat de VVD voor dit voorstel gaat stemmen.