Werkbezoek Oorlogsmuseum Overloon

Vanochtend bracht de fractie van de VVD Brabant samen met enkele vertegenwoordigers van de VVD Boxmeer een werkbezoek aan het Oorlogsmuseum Overloon. Na een hartelijke ontvangst werden wij geïnformeerd over het verleden en de toekomst van het museum. Het museum is in 1946 geopend en daarmee het oudste oorlogsmuseum in West-Europa. Direct na de bevrijding hebben lokale vertegenwoordigers het initiatief genomen om zoveel mogelijk verschillend materieel in de hele omgeving in te zamelen.

Nadat de vorige expositie 35 jaar lang vrijwel ongewijzigd is gebleven, heeft men recent een nieuwe tentoonstelling geopend met daarin de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog vanuit persoonlijke perspectieven. Het is een mooi opgezette tentoonstelling waarbij goed gebruik is gemaakt van moderne audiovisuele middelen.

Daarbij zagen wij met plezier dat de huidige directeur Erik van den Dungen met passie en ondernemersgeest het museum runt. De exploitatie geschiedt met 99,9% eigen middelen verkregen uit kaartverkoop (ca. 100.000 bezoekers). Daarbij zijn vele vrijwilligers actief om het museum draaiende te houden. Alleen voor nieuwe investeringen wordt gezocht naar extern geld. Van den Dungen: “de sector zou meer vanuit economisch perspectief moeten handelen en niet puur vanuit cultureel verantwoorde motieven”. Daarbij wordt nadrukkelijk de verbinding gezocht tussen cultuurhistorie en toerisme.

Wij danken Erik van den Dungen en zijn staf voor de hartelijke ontvangst. Bekijk de foto’s op Facebook voor een indruk van het museum en ga zeker zelf een kijkje nemen!