VVD Brabant zoomt in op successen en aandachtspunten tijdens begroting 2017

Vandaag stond de begroting 2017 op de agenda van Provinciale Staten. Een goed moment om te kijken waar we staan in Brabant en als Statenfractie onze ambities en speerpunten te benoemen. Maar ook hét moment om aandacht te vragen voor waar het nog niet zo goed gaat. Fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen gaf de visie van VVD Brabant in een helder betoog en daagde Gedeputeerde Staten uit om op een aantal punten extra actie te ondernemen en toezeggingen te doen.

Het resultaat was een geslaagde begrotingsbehandeling met prima debatten. De verzoeken van VVD Brabant, in de vorm van een amendement, motie en vragen aan GS, werden door zowel Gedeputeerde Staten als de Statenleden omarmd.

Op aandragen van VVD Brabant gaf Gedeputeerde Staten de toezeggingen:

  • dat ze gehoor willen geven aan de oproep van de VVD Brabant om de generatie van de toekomst meer ruimte te geven om mee te denken over de toekomst van Brabant. 
  • dat de planstudie rondom mogelijkheden fietspad Oss-Lith naar voren gehaald wordt.  
  • dat de problematiek van structureel landbouwverkeer in dorpskernen en de wenselijke komomleidingen mee wordt genomen in de verbetering van leefbaarheid-, verkeersveiligheid- en bereikbaarheid. Goed nieuws voor de Brabantse kernen, waaronder Hilvarenbeek en St. Hubert!   

Amendement en motie van VVD Brabant aangenomen
Ook ons ammendement structurele afdekking VTH-taken en onze motie kwaliteitscriteria VTH-taken konden rekenen op steun. Ze werden beiden aangenomen.

Dat betekent dat er eerst een visie en beleid komen voor de VTH-taken en dat er dan pas geld wordt uitgegeven, in plaats van dat er een bedrag is gelabeld zonder dat er überhaupt beleid is.

Daarnaast zal GS de kwaliteitscriteria VTH-taken en doorlooptijden dankzij onze motie beter inzichtelijk maken bij de bestuursrapportages in 2017.


Samenvatting inbreng VVD Brabant
Mocht u de beschouwing van fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen gemist hebben, dan volgt hierna een samenvatting: 

Oprecht trots
VVD Brabant is oprecht trots op de prestaties die in onze provincie zijn neergezet. Door de bedrijven, het maatschappelijk middenveld, het onderwijs, verenigingen, stichtingen en dus door onze Brabanders. Ondanks dat het soms tegenzit, werken zij dag in dag uit aan een beter Brabant. Dat brengt vele successen. We noemen er een paar:

  • Brabant werd beste ondernemende regio van Europa in 2014.
  • Brabant is de meest innovatieve regio van Nederland.
  • In 2016 stonden er 25 Brabantse bedrijven in de innovatie top 100!
  • Onze onderwijsinstellingen behoren tot de absolute top van Nederland.
  • Het onderhoud van de F35 komt definitief in Woensdrecht wat vele extra banen in de regio zal brengen. 
  • Brainport regio is terecht aan de Mainportlijst van Nederland toegevoegd.
  • Het succes van het Pivot park met Ascerta en het Leisure investeringsfonds breidt zich vanuit Midden Brabant verder uit over de hele provincie.  

Mooie voorbeelden die illustreren dat het goed gaat met Brabant.  

Aandacht voor waar het nog niet goed gaat
Helaas gaat het nog niet overal en voor íedereen goed. Dat horen en zien we in de gesprekken met inwoners, ondernemers, stichtingen, scholen en lokale overheden. Zij nemen ons mee in wat er lokaal speelt. Daardoor weten we dat er ruimte is voor verbetering. Dat heeft ook absoluut onze aandacht.

Enkele speerpunten
In ons betoog kwamen een aantal speerpunten nadrukkelijk naar voren:

  • Veiligheid Taskforce Brabant Zeeland heeft dankzij de VVD met behulp van andere partijen de ruimte om hun inzet de komende jaren te intensiveren. Een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit.
  • Project Veerkrachtig Bestuur Door de kartrekkersrol die VVD Brabant hier heeft gepakt, kregen we vorig jaar bij de begroting de toezegging dat GS in januari met hun bestuurlijke visie komt. De VVD kijkt hier naar uit!
  • Investeren in talent en generatie van de toekomst Een goede Brabantse toekomst vraagt dat we ons meer dan ooit inleven in de volgende generatie. Hoe willen zij werken, wonen, reizen, ontspannen of sporten? En hoe gaan wij om met de vele en diverse talenten die Brabant rijk is?
  • Focus op doorstroming en bereikbaarheid De auto is en blijft een belangrijk middel om van A naar B te komen. Daarom hebben we als VVD stevig gelobbyd om de Brabantse Rijkswegen op de agenda te krijgen en de resultaten laten zien dat deze inzet loont. Dat blijven we ook doen. Maar ook de doorstroming op onze provinciale wegen in de verschillende regio’s die ónze verantwoordelijkheid zijn, verdient focus en actie.  
  • Mestbeleid  Binnenkort gaan we het hier samen hebben over het mestbeleid. Voor onze provincie is landbouw een zeer belangrijke economische sector. Vooruitlopend op de behandeling van dit dossier heeft VVD Brabant al duidelijk een punt gemaakt. Mest is een grondstof. Dus moeten wij zorgen dat ondernemers die voorop gaan in een maatschappelijk gewenste richting perspectief hebben. Wij kijken uit naar de voorstellen vanuit GS. 

Kritische noten 
VVD Brabant heeft ook een aantal kritische geluiden teruggegeven.

  • De wijze waarop de VTH taken in de begroting terugkomen,
  • Het beleidsveld natuur is nog niet steviger verbonden met andere beleidsterreinen.
  • Kwaliteit van de begroting zelf. Naast de cijfers spelen duidelijke doelstellingen een cruciale rol om een begroting goed op waarde te kunnen schatten. Door de motie Duisenberg die op initiatief van de VVD bij de Burap 2016 is aangenomen, zal dit straks beduidend beter te meten moeten zijn.