Brabant zet tempo achter Veerkrachtig Bestuur en meer

Provinciale Staten namen vrijdagmiddag een motie aan waarmee Brabant tempo gaat zetten achter het programma Veerkrachtig Bestuur. Dit stelt verantwoordelijk gedeputeerde Spierings in staat extra druk te zetten op gemeenten die voor 1 juli geen toekomstvisie indienden. Daarnaast werden enkele belangrijke beslissingen genomen ter bevordering van de Brabantse economie.

Alle Brabantse gemeenten moesten voor 1 juli 2016 een visie op de eigen toekomst indienen bij de Provincie. Liefst 22 gemeenten deden dit niet. Daarom besloot de VVD het initiatief te nemen om een motie in te dienen die het signaal afgeeft aan deze gemeenten dat deelname aan Veerkrachtig Bestuur niet vrijblijvend is. Bij het uitblijven van concrete plannen kan de provincie het initiatief naar zich toetrekken om de kwaliteit van bestuur in Brabant te waarborgen en er voor te zorgen dat gemeenten voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 weten waar ze aan toe zijn.

Oplossingen hagelschade

Tijdens een interpellatiedebat werd een breed gedragen motie aangenomen die verzekeraars oproept coulant om te springen met claims die voortkomen uit de hagelschade die onlangs delen van (Zuidoost) Brabant hard trof. Woordvoerder Wouter Bollen bezocht onlangs twee keer het getroffen gebied met onder meer Tweede Kamerlid Helma Lodders.

Leisure Ontwikkel Fonds ingesteld

Naast bovenstaande onderwerpen werden op slag van het zomerreces nog enkele belangrijke beslissingen genomen. Zo stemden Provinciale Staten in met het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Dit fonds stimuleert de Brabantse vrijetijdseconomie met onder meer rentedragende leningen aan de Efteling en Beekse Bergen.

Ruim baan voor Logistiek Park Moerdijk

Ook stemden Provinciale Staten in met enkele technische wijzigingen, waardoor het Logistiek Park Moerdijk (LPM) zich kan blijven doorontwikkelen als hotspot voor logistieke bedrijven in West-Brabant. Het Havenschap Moerdijk krijgt ruim baan en wordt geprivatiseerd. Hierdoor kunnen grote bedrijven zich daar vestigen, wat weer veel banen oplevert voor regio en provincie.

Aanvullende financiering Wilhelminakanaal

Tot slot werd besloten dat de provincie aanvullende financiering verleent voor de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal. Rijk, gemeenten en provincie zorgen samen voor dit project. Woordvoerder Suzanne Otters toonde zich tevreden: “De VVD is groot voorstander van (goederen)vervoer over water. Een containerschip kan dezelfde hoeveelheid vervoeren als zo’n zeventig vrachtwagens. Dit ontlast dus ook het wegennet. We zijn dus voorstander vanwege de bereikbaarheid, maar zeker ook vanwege de positieve economische gevolgen voor de regio Tilburg.”

Daarnaast werden nog een aantal andere beslissingen genomen. Deze zijn te lezen op de website van de provincie.