Belangrijk besluit mestbeleid, Brexit en meer in Provinciale Staten

Provinciale Staten van Noord-Brabant namen vrijdag enkele belangrijke besluiten. Zo kreeg de VVD de toezegging dat het mestbeleid buiten urgentiegebieden niet gestuurd wordt op dierenaantallen. Daarnaast werd een motie van VVD en CDA om uit het Verenigd Koninkrijk vertrekkende bedrijven naar Brabant te halen, aangenomen.

Mestbeleid: sturen op overlast

Provinciale Staten stelden vrijdag een koersdocument voor het nieuwe mestbeleid vast. Dit onderdeel moet mede zorgen voor een zorgvuldige transitie naar een duurzamere landbouw, waardoor in bepaalde Brabantse gebieden minder overlast komt. Hiermee stimuleert Brabant innovaties bij agrarische ondernemers en ziet het mest ook als grondstof. Een van de genoemde zaken in het document is een rem op dierenaantallen. De VVD heeft daar moeite mee. Daarop kreeg Statenlid Wouter Bollen de expliciete toezegging dat dit instrument alleen geldt waar nodig en dat bedrijven buiten de zogenaamde urgentiegebieden de mogelijkheid houden om uit te breiden.

Britse bedrijven welkom in Brabant

Na het besluit van de Britse kiezers om uit de Europese Unie te stappen ondernemen veel (grote) bedrijven in het Verenigd Koninkrijk actie om hun (hoofd)kantoren elders te vestigen. Daarom diende de VVD samen met het CDA een motie in die gedeputeerde Bert Pauli aanmoedigt deze bedrijven naar Brabant te halen, om zo meer banen te realiseren in onze provincie. De motie werd aangenomen. Luister hier de toelichting van VVD-woordvoerder Hubert Koevoets bij Omroep Brabant radio terug (vanaf 41:30).

Maiden speech Inge Schüller

Inge Schüller gaf vrijdag haar maiden speech over cultuurbeleid.Daarin pleitte ze voor het kritisch inzetten van de gelden en kreeg daarovertoezeggingen van de gedeputeerde.

Klik hier voor een overzicht van de overige besluiten van Provinciale Staten.