VVD wil één visie van grote steden

Fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen pleitte vrijdag tijdens de bespreking van de Perspectiefnota in Provinciale Staten voor één grote metropoolregio van bestuurlijke samenwerking tussen de vier grote steden.

Van Gruijthuijsen sprak zijn zorgen uit over de huidige bestuurlijke situatie. “De regio is het schaalniveau waar economische groei kan plaatsvinden. Maar of die groei er ook komt, hangt af van hoe we met ontwikkelingen in Brabant omgaan.”

“Is BrabantStad nog wel het samenwerkingsverband dat de uitdagingen en ontwikkelingen aan kan of is Brabant Stad door de realiteit ingehaald?”, vroeg Van Gruijthuijsen zich vrijdag hardop af. “Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch zijn de grote steden in de vier regio’s van onze provincie. Volgens de VVD hebben deze steden een leidende rol om samen op te trekken en tegelijkertijd een leiderschapsrol te pakken in hun eigen regio. De VVD daagt Gedeputeerde Staten uit om samen met de steden snel met een samenhangende en vernieuwende agenda te komen, waarin een soort grote metropoolregio ontstaat.”

Meer geld naar Taskforce

Daarnaast liep hij alvast vooruit op de aanstaande evaluatie van de Taskforce Brabant Zeeland. “Op initiatief van de VVD draagt de provincie bij aan de Taskforce. Bij een positieve evaluatie willen we meer geld beschikbaar stellen om de strijd tegen drugscriminaliteit verder te intensiveren. De signalen die we uit de praktijk krijgen zijn positief, maar op het gebied van samenwerking en informatievoorziening zijn nog stappen te zetten”, aldus Van Gruijthuijsen.

Om de doelstellingen kracht bij te zetten diende de VVD vrijdag twee moties in. Deze zijn bij dit artikel gevoegd.