VVD blij met snelle oplossing fileprobleem Hooipolder

De VVD-fractie in Provinciale Staten is blij met het plan voor een snelle oplossing van de fileproblemen bij knooppunt Hooipolder. Gedeputeerde Christophe van der Maat presenteerde hiervoor donderdagmiddag zijn plan, dat het probleem van onder meer sluipverkeer in de regio al in 2019 oplost.

De VVD-fractie heeft in het najaar van 2015 gevraagd om een snelle oplossing voor het probleem rond Hooipolder. Woordvoerder Karel Burger Dirven is dan ook blij dat Van der Maat nu met deze maatregelen komt. “Als Brabantse VVD hebben we er altijd hard aan gewerkt om de doorstroming van Hooipolder te verbeteren. De eerste stap daartoe is nu gezet. Het Rijk moet nu haar verantwoordelijkheid nemen om op termijn het knooppunt verkeerslichtvrij te maken. Dat is cruciaal voor de verkeersveiligheid en groei van de Brabantse economie. De Brabantse VVD zal zich daarvoor blijven inzetten.”

Om dit te bereiken legt Van der Maat het plan binnenkort samen met bestuurders van de gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout, Waalwijk en Breda voor aan minister Schultz van Haegen, zodat zij het kan meenemen in de procedure over de verbreding van de A27.

Oplossing op korte termijn

Van der Maat: “De dagelijkse files in de regio belemmeren de bereikbaarheid in ernstige mate en zijn daarmee ook de oorzaak van een enorme economische schadepost. Daarnaast veroorzaken de files ook veel overlast in de regio. Dit is ons dagelijks een doorn in het oog. Daarom hebben we als provincie samen met de betrokken gemeenten uit de regio en Rijkswaterstaat gezocht naar een oplossing die het probleem oplost en op korte termijn uitvoerbaar is.”

Integraal pakket van maatregelen

Het plan bestaat uit een integraal pakket van zes maatregelen:

  • Een fly-over voor doorgaand verkeer van A59 uit westelijke richting naar de A27 richting Utrecht of het noorden
  • Verbreding van de A27 ten noorden van Hooipolder naar drie rijstroken per richting
  • Afsluiting van de bestaande afrit #34 bij Raamsdonksveer
  • Een nieuwe verbindingsweg richting Raamsdonksveer vanaf de A59 bij afrit #35
  • Uitbreiding van de A59 naar drie rijstroken per richting ter hoogte van knooppunt Hooipolder met vrije ‘rechtsaffers’ zonder verkeerslichten
  • Aanleg van een nieuwe parallelweg ten noorden van de A59 om sluipverkeer te weren uit de dorpskernen van Raamsdonk en Waspik

Kansrijk

Verkeerssimulaties laten zien dat er met dit integrale pakket tot 2030 geen problemen zijn met de doorstroming op Hooipolder en het sluipverkeer in de omliggende dorpskernen daardoor vermindert. Een eerste kostenraming van het pakket van maatregelen komt neer op een bedrag van maximaal € 10 miljoen. Het plan wordt nu voorgelegd aan de betrokken gemeenteraden en belangenorganisaties om te toetsen of er draagvlak voor dit plan bestaat. Om realisatie in 2019 mogelijk te maken, willen de bestuurders het integrale plan aanbieden aan minister Schultz van Haegen met het verzoek om het op te nemen als vast onderdeel van de verbreding van de A27 in de verdere procedure.

Wanneer de minister besluit het plan op te nemen in de verdere procedure voor de A27 moeten ook afspraken gemaakt worden over de verdeling van de bijkomende kosten. Bij voldoende draagvlak wil gedeputeerde Van der Maat een voorstel voor een bijdrage in de financiering door de provincie Noord-Brabant voorleggen aan Provinciale Staten.