Energiek werkbezoek aan Amercentrale en Ennatuurlijk

Vrijdag bezocht VVD Brabant samen met Tweede Kamerlid Remco Dijkstra de Amercentrale en aansluitend Ennatuurlijk. Een interessant, energiek werkbezoek dat opnieuw duidelijk maakte hoe waardevol dit soort bezoeken zijn. Zelf kunnen zien, ervaren, vragen stellen en feiten verzamelen. Daardoor ontstaat een veel duidelijker en completer beeld over een bedrijf, een markt, een gebied en alles wat daaromheen speelt.

Tijdens werkbezoeken krijgt VVD Brabant belangrijke informatie en antwoorden op vragen die leven. Mede daardoor kunnen we onze rol in de Provinciale Staten nog beter invullen. Ook de werkbezoeken aan de Amercentrale en Ennatuurlijk waren waardevol en verhelderend. 

Waar de PVV als reactie op onze tweet over ons werkbezoek aan de Amercentrale direct in het luchtledige ongefundeerd begint te roepen, kreeg VVD Brabant vrijdag het complete plaatje uitgelegd. Heel verhelderend. Zou de PVV ook eens moeten doen. Eerst alle informatie hebben en dán pas ergens iets van vinden...

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst   
Een team van RWE bracht een helder verhaal over de wijze waarop ze hier zo duurzaam mogelijk energie genereren. Over de inspanningen die ze dagelijks verrichten om de centrale om te turnen naar een biomassacentrale om zo nóg duurzamer te zijn. Over de positie die zij hebben in het totaalplaatje van energiewinning in Brabant. 

Stabiele energie
Veel mensen beseffen namelijk niet dat de centrales als de Amercentrale een belangrijke rol vervullen in het continu garanderen van onze energievoorziening. De wind en de zon zijn duurzame energiebronnen, maar tegelijk ook onderhevig aan enorme fluctuaties. Schommelingen die mede door de Amercentrale worden weggenomen, zodat de klant er niets van merkt! Tijdens de rondleiding mochten we een kijkje nemen in het hart: de ´control room´. Daar waar een team tot op de kleinste details via enorme computerpanelen alles rondom de productie van de energie in de gaten houdt. Geven andere bronnen minder energie? Dan springt de Amercentrale bij. Alles opnieuw afstemmen, heel snel schakelen. Een fascinerend proces. Het machinepark dat uiteindelijk zorgt voor het opwekken van de warmte/energie, is indrukwekkend. Via het Amernet en Ennatuurlijk krijgen ruim 70.000 huishoudens thuis via een draai aan de knop warmte. De restwarmte van de Amercentrale wordt immers gebruikt als voeding voor het warmtenet van Ennatuurlijk. Stadsverwarming die door een biomassacentrale steeds duurzamer wordt geleverd.

Van kolen naar biomassa
De transformatie die RWE heeft ingezet om van kolencentrale naar een biomassacentrale te gaan, kreeg ook aandacht. Goed om te horen dat het gebruik van houtpallets niet leidt tot een afname van de bomen in de VS. Een gedegen bomenplan zorgt hier voor. Duidelijk is wel dat RWE nog een uitdaging heeft om de ingeslagen weg van transformatie succesvol te bewandelen. Met name vanwege de regelgeving, onzekere factoren en de beduidend hogere kosten dan wanneer men werkt met kolen.

Braafste jongetje van de klas
Opvallend was overigens dat Nederland vergeleken met andere Europese kolencentrales het braafste jongetje van de klas lijkt te zijn. De Amercentrale moet opboksen tegen Europese leveranciers die nagenoeg niets doen aan het zuiveren van de uitstoot, terwijl de kostbare filt